Biri seçimleri gözetliyor!

esithaklar tarafından tarihinde yayınlandı

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Bölge Toplantısını Trabzon’da yaptı.

Herkes farklı herkes eşit sloganından yola çıkan, insan hakları ve farklılıklara saygının geliştirilmesi ve demokratik bir toplumun yaratılmasını için Türkiye’de  ayrımcılığın izlenmesi ve raporlanması amacıyla kurulan  EŞİT HAKLAR İÇİN İZLEME DERNEĞİ’i (ESHİD), bölgesel toplantısını Trabzon’da gerçekleştirdi.

12 Haziran genel seçimlerini izlemek amacıyla çeşitlik çalışmalar yürüten dernek, demokratik seçimlerin sadece güvenlik önlemlerinin alınmasıyla değil ülkedeki tüm vatandaşların seçme haklarını kullanabilmeleri için uygun ortamın yaratılmasıyla mümkün olacağı inancından hareketle Türkiye’de seçimlerin sivil alan tarafından izlenmesi amacıyla bir çalışma başlattı.

Çalışma kapsamında pilot seçilen illerde gerçekleştirilen toplantıların son ayağı Trabzon’da yapıldı. Trabzon’da gerçekleştirilen toplantıya kadın, genç, çevre, insan hakları,engelli derneklerinin yanı sıra sendika temsilcileri ve kadın millet vekili adayı da katıldı. Toplantıların amacı belirlenen illerde bir izleme ağı oluşturarak farklı kaynaklardan elde edilen bigilerin tek elde toplanarak raporlanması ve gerekli mercilere gönderilmesi. Toplantıya Ankara’dan katılan dernek temsilcisi Nejat Taştan “ Eğer hepimiz bu ülkenin eşit yurttaşları isek hakların kullanımında da eşit fırsatlara sahip olmamız gerekli.  12 Haziran Genel Seçimlerini bu bakış açısıyla,  en temel yurttaşlık hakkı olan seçme ve seçilme hakkının dezavantajlı gruplar tarafından ne kadar kullanılabildiğini görmek ve göstermek için izliyoruz. Bu nedenle YSK’ya bağımsız gözlemci olarak başvurduk. ‘dedi.

Taştan, isteyen herkesin seçim sürecinin ve seçimlerin bağımsız gözlemi çalışmasına derneğin web sitesi aracılığıyla katılabileceğini ve “eşitlik gözlemcisi”  olabileceğini ifade ederek , www.esithaklar.org.tr sitesinde bulunan “seçim izleme”  linkine karşılaşılan tüm olumsuz ve olumlu uygulamalar gönderileceğini ve hazırlanacak rapora katkı sunulabileceğini vurguladı.

Toplantı sonucunda Trabzon’daki dernekler tarafından  engelli ve kadın seçmenlere yönelik izleme çalışması yapılması kararı alındı. Anadolu Tüm  Engelliler Derneği il seçim kuruluna bağımsız gözlemci olarak başvurduğunu ve sonucunu beklediğini ancak her şartta engellilerin seçimlerde yaşadıkları zorlukları raporlayacaklarını belirtti. Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ve Yaşam Kadın Merkezi Derneği ve Mimar ve Mühendis Kadınlar Derneği ise kadınların seçme kayır sürecinden seçim günü yaşanan zorluklara  yönelik izleme yapacaklarını ifade etti. Toplantıda bulunan Ulusak Gençlik Parlamentosu temsilcisi, İşitme Engelliler Derneği temsilcisi de izleme çalışmasına katkı vereceklerini vurguladı.

[button link=”http://medyatrabzon.com/news_detail.php?id=28468″ newwindow=”yes”] Haberin Devamı[/button]