Onların işi haklarımızı takip etmek

esithaklar tarafından tarihinde yayınlandı

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Trakya toplantısını Edirne Kent Konseyi’nin katkısıyla Sarayiçi Ağa Köşkü’nde sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirdi.

Toplantıya Dernek Başkanı Seda Alp, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Nurcihan Temur ve 15 sivil toplum örgütünün temsilcisi katıldı.

Dernek Başkanı Seda Alp toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “Altı ay önce kurulan Türkiye’de farklı alanlarda hak ihlallerini izlemek ve raporlamak üzere kurulan derneğimizin üyeleri olarak Türkiye’nin farklı illerine dağıldık. Birçok ilden bir iki temsilcimiz var. Türkiye’de farklı alanlarda hak ihlallerinin izlenmesi ve raporlanması üzerine sistemik bir çalışma yapmak istiyoruz. Bir takım öncelikler belirledik, en belirgin faaliyetlerimizden biri olarak Haziran’daki seçimlerin izlenmesi. Biz daha çok Türkiye’de seçme seçilme hakkının kullanımının izlenmesi üzerine plan yapıyoruz.

 Sadece hangi partinin ne kadar oy aldığı hangi vaatlerde bulunduğu bizim için önemli değil. Türkiye’de eşit yurttaşlık hakkını hepimiz kullanabiliyor muyuz ve herkes eşit derecede seçme ve seçilme hakkına sahip mi ve bunu ne kadar kullanabiliyor? Hedef gruplarımız arasında kadınlar, engelliler, farklı etnik gruba sahip olan kişiler ki arasında romanlar, farklı azınlık gruplarına ait kişiler gruplar var. Belli seçme ya da seçilme hakkının kullanmak için aranan belli özelliklerin olmadığı kişiler de var örneğin okuma yazma bilmeyenler, Göçe maruz kalanlar. Seçilme hakkına bakıyoruz, herkes eşit derecede aday olma hakkına sahip mi, aday olabiliyor mu? Türkiye’deki yasal mevzuatlar buna ne kadar olanak sağlıyor? Amam bunun yanı sıra biz yurttaşlar olarak bu seçim sistemi içinde eşit derece de oy kullanabiliyor muyuz? Örneğin; engelli birey oy kullanma hakkını kullanabiliyor mu? Binalara erişebiliyor mu? Bir çok yaşlı kendi fiziksel güçlükleri nedeniyle aslında oy kullanma hakkına sahip olmasına rağmen oyunu kullanamıyor. Görme engelliler gören bir bireyle aynı eşit derecede yurttaşlık hakkından faydalanamıyor. Sadece Edirne’de bir haftadır Türkiye’nin her bölgesinde seçtiğimiz temsili yüksek olabilecek illerde bu toplantıları yapıyoruz. Aynı anda Trabzon’da bir toplantı var. Derneğimizin kendi oluşturduğu program kapsamında Edirne’deyiz. Sivil toplum örgütlerine bir çağrı göndererek, bu seçimleri birlikte izleyelim. Seçimlerin gözlemcisi olalım diye. Eğer sivil toplum örgütleriyle birlikte kendi hedef gruplarının ne kadar seçme ve seçilme haklarından faydalanabiliyorlar, ne gibi engellerle karşılaşıyorlar, yasalar ne kadar bunu bize ne kadar mümkün kılıyor, o il içindeki uygulamalar ne derecede o standartlarda yapılabiliyor? Tüm bunların kayıtlarını toplamak.. Seçim öncesi süreç, seçim günü gözlem ve seçim sonrası itiraz dönemini  kapsayan 6 aylık süreyi kapyasayan bir proje üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’de ilk defa yapılacak bir çalışma. İlk defa Türkiye’nin içinden bir sivil insiyatif olarak seçimleri izleme kararı aldık. 13 Mart’ta YSK’ya resmi gözlemci statüsü almak üzere başvuru yaptık.” Dedi.

Dernek Başkanı Seda Alp’in açıklamalarından sonra toplantı devam etti.

[button link=”http://www.edirnepostasi.net/v2/haber_detay.asp?haberID=2606″ newwindow=”yes”] Haberin Devamı[/button]