Engelliler İçin Emsal Olacak Karar

esithaklar tarafından tarihinde yayınlandı

Oy kullanamayan engelliye tazminat

Geçtiğimiz yıl yapılan 24. Dönem Milletvekilli Seçimlerinde sandık seçmen listeleri yapılırken gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle oyunu kullanamayan ortopedik engelli Süleyman Eryiğit’in Yüksek Seçim Kurulu aleyhine açtığı manevi tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, YSK’nın, davacı Eryiğit’e yasal faiziyle birlikte 5 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Karar, bundan sonra aynı nedenlerle oyunu kullanamayan birçok engelli yurttaş için emsal oluşturacak.

10 BİN TL MANEVİ TAZMİNAT İSTEDİ

İzmir’de ikamet eden ortopedik engelli Süleyman Eryiğit, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan milletvekilliği seçimlerinde oyunu kullanmak için Demirköprü Mahallesi Hasan Pınar Çalı İlköğretim Okulu’na gitti. 2080 No’lu sandıkta oy kullanması gereken Eryiğit, seçmen kütüğüne özürlü olarak kaydolduğu halde oy kullanacağı sandığın 3.kata konulması nedeniyle sandığa erişemedi ve oyunu kullanamadı. Oyunu kullanamadığı için tutanak tutturan Eryiğit, 27.10.2011 tarihinde Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nun İzmir’de yaptığı seçim gözlemi raporunu da ekleyerek Avukatı Emine Nurdan Anlı aracılığıyla Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı hakkında 10 bin TL’lik manevi tazminat istemiyle dava açtı. İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde görülen dava 15 Ekim 2012 tarihinde karara bağlandı.

GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYEN İDARE ZARAR TAZMİN EDER

Mahkeme kararında, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu’nun 74. maddesine atıfta bulunarak kamu idarelerinin yapmakla yükümlü oldukları kamu hizmetlerini hiç veya gereği gibi yerine getirmeyerek kötü veya geç işlemesi ve bu yönden bir zarara neden olması halinde zararı tazminle yükümlü olduğunu kaydetti.

ÖRNEK BİR KARAR VERİLDİ

Mahkeme, davalı idarenin hizmet kusurunun bulunduğu sonucuna vararak aynı nedenlerle oyunu kullanamayan engelli yurttaşlar için emsal bir karara imza attı. Kararda, “Olayda, davalı idarece seçmen sandığının özürlü olan davacının ulaşarak oyunu kullanabileceği şekilde planlanarak yerleştirilmesi gerekirken bu hususa riayet edilmeyerek seçmen olarak kayıtlı bulunduğu 2080 No’lu sandığın Demirköprü Mahallesi Hasan Pınar Çalı  İlköğretim Okulu’nun 3. katına konulduğu, bu nedenle davacının oyunu kullanamamasında davalı idarenin hizmet kusuru bulunduğu sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

YSK, YASAL FAİZİYLE BİRLİKTE 5 BİN TL TAZMİNAT ÖDEYECEK

Mahkeme davacının 10 bin TL’lik manevi tazminat talebini ise olayın niteliği dikkate alınarak davacı Eryiğit’e 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. YSK, mahkeme kararı doğrultusunda Süleyman Eryiğit’e idari başvuru tarihi olan 14.07.2011 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte tazminat ödeyecek.

BAĞIMSIZ SEÇİM İZLEME RAPORU

Oyunu kullanamayan ortopedik engelli Süleyman Eryiğit’in açtığı davada mahkemeye sunduğu Bağımsız Seçim İzleme Platformu’nun “Seçim Gözlemi Raporu” seçim süreci boyunca seçme ve seçilme hakkına ilişkin ayrımcılığı ve 10 ilde 404 oy verme yerinde 662 sandıkta yapılan seçim günü gözleminin sonuçlarını içeriyor.

46 sivil toplum örgütünün katılımı ile yapılan ‘Bağımsız Seçim Gözlemi’ çalışması sonuç raporu, kadınlar, engelliler, etnik kökeni, dini inancı, anadili ve cinsel kimliği farklı olanlar, zorla yerinden edilenler ve okuma yazma bilmeyenlerin seçme ve seçilme koşullarını ve seçimlerde gerçekleşen ihlallerin tespit edilmesini kapsayan rapor, ayrımcılık riski altında bulunan grupların seçme ve seçilme hakkına erişimine odaklanan ilk çalışma özelliğini taşıyor.

12 Haziran seçimlerinde Davanın açıldığı il olan İzmir il ve ilçelerinde Bağımsız Seçim İzleme Platformu toplam 34 oy verme yerinde 68 sandıkta oy verme işlemi 10 sandıkta oy sayım işlemine ilişkin gözlem yaptı. Raporda seçim gözlemi yapılan 34 oy verme yerinden, 6 oy verme yerinin tüm seçmenlerin erişimine uygun olduğu, 28 oy verme yerinin ise fiziksel olarak engelli ve yaşlı seçmenlerin oy kullanmasına uygun koşullara sahip olmadığı belirtildi.