Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi Genel Yorum No. 6

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi’nin Genel Yorumlarını çevirmeye devam ediyoruz.

Komite tarafından geride bıraktığımız Şubat – Mart döneminde kabul edilen 6 No’lu Ayrımcılık Yasağı ve Eşitlik Hakkında Genel Yorum taraf devletlerin ayrımcılık yasağı ve eşitlik yükümlülüklerini Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin 5. maddesinde belirtildiği şekilde açıklığa kavuşturmaktır.

Ayrımcılıkla mücadele yasalarının ve insan hakları çerçevelerinin genişletilmesi, birçok Taraf Devlette engellilerin haklarının geniş çaplı bir şekilde korunmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, yasalar ve düzenleyici çerçeveler genellikle kusurlu ve eksik ya da etkisiz kalmakta veya engellilerin insan hakları modeline ilişkin yetersiz bir anlayışı yansıtmaktadır. Pek çok ulusal yasa ve politika, engellilerin dışlanması ve toplumdan uzaklaştırılması ile ayrımcılık ve şiddete maruz bırakılmasının devam etmesine neden olmaktadır. Bu yasa ve politikalar çoğunlukla çoklu ve kesişen ayrımcılığı veya ilişkili olduğu kişi sebebiyle ayrımcılığı tanımaz, makul düzenleme gerçekleştirilmemesinin ayrımcılık olduğunu kabul etmez ve kanuni tazminat ve telafinin mekanizmalarından yoksundur. Bu tür yasa ve politikalar genellikle engellilik temelli ayrımcılık olarak kabul edilmezler, çünkü engellilerin korunması, bakımı ya da yararlarının üstün tutulması gerekçesiyle meşrulaştırılmışlardır.

Engelli bireylerin hakları ve ayrımcılık yasağı hakkında kapsamlı bilgiler sunan bu genel yorumun gayriresmi çevirisini okumak ve paylaşmak için:

Word: Ayrımcılık Yapılmaması ve Eşitlik Hakkında Genel Yorum – BM No.6
PDF: Ayrımcılık Yapılmaması ve Eşitlik Hakkında Genel Yorum – BM No.6

Genel yorumun çevirisi için desteklerini bizden esirgemeyen Adem Yeşilyurt’a teşekkürü borç biliriz.

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği