Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi İşaret Dili Tercümesi

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Birleşmiş Milletler (BM) Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme, engellilerin tüm insan haklarına tam ve eşit erişebilmesi için ayrımcılık yapılmaması, fırsat eşitliği, topluma tam ve etkin katılım gibi en temel ilkelerin tanımlandığı, taraf devletlere sorumluluklar yükleyen uluslararası sözleşmedir.

Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’yi 2009 yılında onaylamış ve taraf olmuştur. Sözleşme kapsamında gerek engelliler gerekse toplumsal farkındalığı artırmak taraf devletlerin yükümlülüğüdür. Sözleşme’nin diğer erişilebilir formatlar yanında işaret diline çevirisinin yapılması da bu yükümlülüğün parçasıdır. Ancak, ne yazık ki aradan geçen 10 yılda resmi makamlar tarafından işaret diline çevrilmemiştir.

BM Engelli Hakları Komitesi Türkiye Nihai Gözlem Raporu’nun 70. paragrafında Sözleşme’nin işaret diline çevirisinin yapılmasını tavsiye etmiştir. Derneğimiz işitme engellilerin Sözleşme hakkında bilgilenmesi ve farkındalık oluşturması amacıyla Sözleşme’nin özetini işaret diline çevirmiştir. Sözleşme’nin özet olarak çevrilmesinin nedeni Türk işaret dilindeki kelime sınırıdır.  Sözleşme’nin işaret dili tercümesine yukarıdaki videodan ulaşabilirsiniz.

Konuyla ilgili olarak bir süre önce hazırladığımız “Engelliler için Hak Arama Mekanizmaları” broşürümüzün yazılı haline bağlantıdan sesli broşüre ise aşağıdaki video bağlantısından erişebilirsiniz.

Kategoriler: DuyurularGenel