Covid-19 Pandemisi ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara Dair Açıklama

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

“Pandemi, özellikle en kırılgan grupların sağlık hakkı olmak üzere ekonomik, sosyal ve kültürel haklardan faydalanma bakımından derin olumsuz etkilere neden olmuştur. Aşağıda açıklandığı üzere, devletler bu etkileri önlemek ya da en azından hafifletmek için önlemler almakla yükümlüdür. Bununla birlikte, devletler insan hakları çerçevesi içinde hareket etmezlerse, alınan tedbirlerin ekonomik, sosyal ve kültürel hakları ihlal edebileceği ve en fazla ötekileştirilmiş grupların çektiği acıları artırabileceğine ilişkin açık bir risk söz konusudur. Salgınla mücadelede gerekli önlemleri alırken kimse geride bırakılmamalıdır.[1]

Covid-19 Pandemisi ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara Dair Açıklama – Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi’nin Covid-19 (Kovid-19) salgını ve mücadele tedbirlerinin ekonomik, sosyal ve kültürel haklar üzerindeki önemli etkilerini vurguladığı ve devletlere salgınla Sözleşme’deki yükümlülükleriyle tutarlı bir biçimde mücadele etmeleri için öneride bulunduğu açıklamayı Türkçe’ye çevirdik.

Komite’nin Covid-19 Pandemisi ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara Dair Açıklama’sına* şu bağlantılardan erişebilirsiniz: PDF veya Word.


* Bu bildiri Komite tarafından 06 Nisan 2020 tarihinde kabul edilmiştir.

[1] BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi Bildirisi, “Kimseyi Geride Bırakmama Taahhüdü: Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi” UN Doc. E / C.12 / 2019/1 (5 Nisan 2019).