Bilgi Notu: Türkiye Eğitim Sisteminde Çoğulculuğu ve Din ve İnanç Özgürlüğünü Destekleme Projesi

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD), ayrımcılığın önlenmesi, insan hakları ve farklılıklara saygının geliştirilerek yaygınlaştırılması, demokratik bir toplumun yaratılması için izleme, raporlama ve savunuculuk çalışmaları yürütmektedir. Ayrımcılıkla mücadelenin güçlendirilmesini hedefleyen ESHİD, Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin sistematik olarak belgelenmesi ve ayrımcılık riski altında bulunan grupların temel hak ve özgürlüklere eşit ve tam erişimleri için çalışmaktadır.

ESHİD, Norveç Helsinki Komitesi (NHC) işbirliğiyle ile “Türkiye Eğitim Sisteminde Çoğulculuğu ve Din ve İnanç Özgürlüğünü Destekleme Projesi” yürütmektedir. Hollanda Büyükelçiliği MATRA programı tarafından desteklenen projenin temel hedefi:   Okullarda din veya inanç özgürlüğü hakkının, insan hakları temelli bir şekilde izlenmesi yoluyla bilgi üreterek, Türkiye’deki mevzuat ve uygulamanın uluslararası insan hakları standartları ile uyumlu hale getirilmesine katkıda bulunmaktır. 

Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda dinî eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetler yürüten vakıflarla işbirliği protokollerinin, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programları ve ders kitaplarının, seçmeli din dersi programlarının ve ders kitaplarının Türkiye’nin bu alanlardaki uluslararası insan hakları taahhütleri ile uyumunu değerlendiren raporlar hazırlanmıştır. Bu çalışma sırasında izleme göstergeleri oluşturulacaktır. Çalışma bulguları, ilgili uluslararası insan hakları mekanizmaları, ulusal paydaşlar, insan hakları mekanizmaları ve medya ile paylaşılacaktır. Bu kapsamda hazırlanan raporlara aşağıdan erişilebilir:

Ek olarak, yukarıdaki üç raporun temel bulgularına yer verilecek bir politika belgesi hazırlanacak ve basılarak yaygınlaştırılacaktır.

Detayli bilgi icin aşağıda bulunan  mail adreslerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

info@esithaklar.org

esithaklar@gmail.com


1 yorum

Panel: “Türkiye Eğitim Sistemi’nde Din İnanç Özgürlüğü” oturumu gerçekleştirildi. – Eşit Haklar için İzleme Derneği · 19/02/2021 9:09 pm tarihinde

[…] Bilgi Notu: Türkiye Eğitim Sisteminde Çoğulculuğu ve Din ve İnanç Özgürlüğünü Desteklem… […]

Yorumlar kapatıldı.