Çeviri: Devlet Okullarında Dinler ve İnançlar Hakkında Öğretime İlişkin Toledo Kılavuz İlkeleri Yayımlandı!

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Eğitim sistemlerinde din ve inanç özgürlüğünün korunması amacıyla geliştirilen Toledo İlkeleri Kılavuzu, 2007 Mart ayında Toledo-İspanya’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyeleri ile yapılan toplantı sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu kılavuz, Din ve İnanç Özgürlüğü Danışma Konseyi ve alanda çalışan akademisyenlerin uzmanlığında, AGİT bölgesindeki kamu okullarında dinler ve inançlar hakkındaki öğretim yöntemleri tartışılarak geliştirilmiştir.

Beş bölümden oluşan Kılavuz İlkeler, okullarda farklı din ve inançlar hakkındaki öğretimin adil ve dengeli şekilde verilmesi için sadece eğitimcileri değil aynı zamanda özel okullardaki idarecileri, yasa koyucuları, öğretmenler ve yetkilileri de bilinçlendirmeyi hedeflemektedir. Kılavuz İlkeler, okullarda din ve inanç öğretimi konusunda bir müfredat belirlememekte aksine bu konuda ilgili paydaşlara insan hakları standartları ile uyumlu alternatifler ve kriterler sunmaktadır.

Din ve inanç öğretimi konusunda müfredat ile birlikte öğretmenlerin tutum, yeterlilik ve bilgisine dair standartların belirlenmesine ve bu kapsamda öğretmenlerin rolüne özellikle vurgu yapılmaktadır. Kılavuz İlkeler, sadece öğretmenlere odaklanmak yerine; eğitim alanında politika yapanlar, farklı dinler ve inançlar konusunda rol oynayan idareciler, ebeveyn örgütleri ve öğrenci birlikleri gibi birçok paydaşın katılımcı bir şekilde süreçte yer almasına, daha eşitlikçi bir bakış açısının geliştirilmesine de katkı sunacak şekilde tasarlanmıştır.

Son olarak Kılavuz İlkeler; AGİT üye devletleri ile dinler ve inançlar hakkında öğretim konusunda rol oynayan paydaşlara yönelik sonuç gözlemleri ve tavsiyeler de içermektedir.

Bu Kılavuz, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Din veya İnanç Özgürlüğü Uzmanları Danışma Konseyi tarafından hazırlanmıştır.

Toledo İlkeleri Kılavuzu, Raoul Wallenberg Enstitüsü’nün desteği ile İnsan Hakları Araştırmacıları Ağı Çeviri Çalışma Grubu İnsan Hakları Belgeleri Çeviri Projesi kapsamında Oğuz Kemal Erkman tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir.

Çeviri, 2021 yılında Dicle Çakmak tarafından Eşit Haklar İçin İzleme Derneği için gözden geçirilmiş ve yayına hazır hale getirilmiştir.

Bu kılavuzun Türkçe’ye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunar ve din ve inançlar hakkındaki öğretim konusuna ilgi duyan herkes için önemli bir başvuru kaynağı olmasını dileriz.

Kılavuz İlkeleri pdf olarak bu linkten indirebilirsiniz.