Çeviri: BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Kolluk Kuvvetleri Tarafından Aşırı Güç Kullanımına ve Diğer İnsan Hakları İhlallerine Karşı Afrikalıların ve Afrika Kökenli İnsanların İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerinin Desteklenmesi ve Korunması Raporu’nu Türkçeye çevirdik!

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

George Floyd’un 25 Mayıs 2020’de öldürülmesi ve ardından dünya çapında gerçekleşen kitlesel protestolar ırkçılığa karşı mücadelede bir dönüm noktası olmuştur. Bazı ülkelerde hem Afrikalıların ve Afrika kökenli insanların yaşamlarını etkileyen ırkçılığın sistemik yapısı hem de insanların onurunu ve haklarını koruyan geleceğe dönük yaşam koşullarını güvence altına almak için geçmişi ele alma ihtiyacı artık daha geniş bir şekilde tanınmakta ve kabul görmektedir.

Mayıs 2020 ardından Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, acil bir gündemle toplanmış ve 43/1 sayılı kararıyla sistemik ırkçılık, kolluk kuvvetleri tarafından Afrikalılara ve Afrika kökenli insanlara karşı gerçekleştirilen uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri, hükümetlerin ırkçılık karşıtı barışçıl protestolara verdiği tepkiler, hesap verebilirlik
ve mağdurlar açısından tazmin hakkında kapsamlı bir rapor hazırlanması kararını almıştır.

Haziran 2021’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet “Kolluk Kuvvetleri Tarafından Aşırı Güç Kullanımına ve Diğer İnsan Hakları İhlallerine Karşı Afrikalıların ve Afrika Kökenli İnsanların İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerinin Desteklenmesi ve Korunması” başlıklı raporunu açıklamıştır. Afrikalıların ve Afrika kökenli insanların yaşanmış deneyimlerine dayanarak ve birçok paydaş ile istişare yürütülerek hazırlanan bu rapor, sistemik ırkçılıkla etkili mücadele için Taraf Devletler başta olmak üzere ilgili kurumlara dört ayaklı bir gündem ve bir dizi tavsiye önermektedir.

Eşit Haklar için İzleme Derneği olarak gayrı-resmi çevirisini yaptığımız rapora bu linkten, rapor özetine ise şu linkten ulaşabilirsiniz.