Duyuru: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Seçimler Rehberi’ni Türkçeye çevirdik!

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) tarafından tarihinde yayınlandı

Seçimler demokrasinin kalbini oluşturmaktadır ve kişilerin kamu işlerine katılma haklarını kullandıkları temel yol olmaya devam etmektedir. Özellikle yakın dönemde seçimlerin zaman zaman demokrasinin zayıfladığı ve sivil alana yönelik artan tehditlerin olduğu ortamlarda gerçekleşiyor. Seçim süreçlerinin dijitalleşmesi ile birlikte özellikle sosyal medya aracılığıyla yürütülen çevrimiçi bilgi çarpıtma kampanyaları gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımından doğan insan haklarına yönelik yeni zorluklar ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla özgür ve gerçek seçimlerde insan hakları ve temel özgürlüklere saygının temel alınması esastır.

Seçme ve seçilme hakkı, Eşit Haklar için İzleme Derneği olarak temel çalışma alanlarımızdan bir tanesidir. Bağımsız Seçim Gözlem Platformu’nu koordine eden ESHİD, 2011’den itibaren yapılan tüm seçimleri izlemiş ve raporlamıştır. Seçme ve seçilme hakkına yönelik çalışmalarımız sadece seçim gününe odaklanmamakta, seçmen kaydı, kampanya dönemi ve itiraz süreçlerini de kapsamaktadır. Ayrıca dezavantajlı grupların seçme ve seçilme hakkına erişimi de bu çalışmanın gözettiği temel hususlardan bir tanesidir.

“İnsan Hakları ve Seçimler: Seçimlere İlişkin İnsan Hakları Standartları Rehberi” güncel olarak seçme ve seçilme hakkı ile insan hakları konusunda oluşturulmuş en kapsamlı kaynaktır. Bu Rehberi seçme ve seçilme hakkı bağlamında insan hakları temelli çalışmalara katkı sunması amacıyla ETKİNİZ AB Programı desteğiyle çevirdik.

Destekleri için ETKİNİZ AB Programı’na, çeviri için Barış Kennedy’e, kapak tasarımı ile mizanpaj için Özge Kepenek’e, redaksiyon için ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

Bu yayın, ETKİNİZ AB Programı kapsamında Avrupa Birliği finansal desteği ile üretilmiştir. Bu yayının iç eriğinden yalnızca Eşit Haklar için İzleme Derneği sorumludur ve hiç bir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Seçimler: Seçimlere İlişkin İnsan Hakları Standartları Rehberi’ne bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.