AYRIMCI POLİTİKALARA KARŞI LGBTİ+LARIN ve LGBTİ+ ÖRGÜTLERİN YANINDAYIZ!

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

AYRIMCI POLİTİKALARA KARŞI LGBTİ+LARIN ve LGBTİ+ ÖRGÜTLERİN YANINDAYIZ!

LGBTİ+ mücadelesi bu yıl da Onur Haftası etkinliklerine yönelik yasaklama ve engelleme politikasıyla karşı karşıya.

20-26 Haziran tarihlerinde Beyoğlu ve Kadıköy’de gerçekleştirilmesi planlanan 30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlıkları tarafından yasaklandı. Böylece 12 yıl boyunca barışçıl ve kitlesel bir şekilde düzenlenen İstanbul Onur Yürüyüşü’ne yönelik 2015 yılında getirilen yasaklama ve yürüyüşe katılanlara yönelik polis şiddeti ile başlayan, 2017 yılında ise Ankara’daki etkinlik yasaklarıyla devam eden ve peyderpey ülkenin tüm şehirlerine yayılan yasaklara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Bu yılki yasaklar ilk olarak 20 Mayıs Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’nde 9. kez düzenlenmesi planlanan Onur Yürüyüşü’nün Boğaziçi’nin atanmış rektörü Naci İnci tarafından yürüyüşe dakikalar kala yasaklanmasıyla başladı. Rektörlüğün kararı sonrasında yürüyüşe saldıran polis, 70 öğrenciyi ters kelepçe ve işkence ile gözaltına aldı. 7 Haziran Salı günü ise ODTÜ Onur Yürüyüşü, ODTÜ’nün atanmış rektörü Verşan Kök tarafından yasaklandı.

11 Haziran Cumartesi günü, Çanakkale’de düzenlenmesi planlanan Çanakkale Onur Haftası’na yönelik nefret söylemi içeren sosyal medya paylaşımları vetehditler üzerine valilik Çanakkale’de beş günlük etkinlik yasağını duyurdu. Ardından 17 Haziran Cuma günü İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu’nun düzenleyeceği Onur Pikniği, kampüs önünde toplanan bir grubun linç tehdidi nedeniyle iptal edildi. Kolluk, LGBTİ+’ları tehdit eden kalabalık grubu uzun süre boyunca dağıtmadı, koruma bahanesiyle kampüsten çıkarılan 26 LGBTİ+ hak savunucusunu gözaltına aldı. 18 Haziran 2022 Cumartesi günü Gaziantep Valisi, Onur Haftası kapsamında kentte düzenlenecek eylem ve etkinliklerle ilgili olarak yaptığı sosyal medya paylaşımında, “İzin verilmesimümkün değildir” diyerek LGBTİ+’ları hedef gösterdi.

  1. Datça LGBTİ+ Onur Haftası kapsamında yapılması planlanan etkinlikler de 20 Haziran günü benzer bir şekilde yasaklandı. “Yurttaşın huzur ve güvenliği” bahane edilerek ilçe çapında getirilen yasağın 20 Haziran’dan itibaren 30 gün boyunca süreceği duyuruldu. Datça’da bulunan Birlikte Yaşam Evi’nin
    Onur Haftası kapsamında 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü için düzenlemek istediği film gösterimine de polis engel oldu. Etkinliğin engellenmesine ilişkin yapılmak istenen basın açıklamasına kolluk kuvvetleri güç kullanarak müdahale etti. Yine Datça Onur Haftası kapsamında 21 Haziran günü düzenlenmesi planlanan “Benim Çocuğum” film gösterimi de İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine Kaymakamlık tarafından yasaklandı.

Son olarak Kendine Müdafaa-i İslam Hareketi adını veren bir grup, sosyal medyada LGBTİ+’ları hedef göstererek “26 Haziran’da Taksim’de planlanan yürüyüşe asla izin vermeyeceğiz!” diyen bir açıklama paylaştı. Yetkililerin verdiği yasaklama kararları bu tür nefret söylemlerini ve tehditleri teşvik ediyor, LGBTİ+’lara yönelik şiddetin cezasız kalacağına dair saldırganları cesaretlendiriyor.
LGBTİ+’lara özel ayrımcı uygulamaları da içeren bu yasaklama kararları, barışçıl toplanma özgürlüğünün açık ihlalidir ve başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırıdır. Devlet yetkililerine LGBTİ+’ları, LGBTİ+’ların barışçıl toplanma özgürlüğünü ve kişi hürriyeti ile güvenliği hakkını korumakla yükümlü olduklarını hatırlatmak istiyoruz.

LGBTİ+’ları yalnızlaştırmaya, kriminalize etmeye ve şiddetin hedefi haline getirmeye yönelik tüm ayrımcı politikalara karşı LGBTİ+’ların ve LGBTİ+ örgütlerin yanındayız.
Yetkilileri LGBTİ+’ların ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüklerini engellemekten
vazgeçmeye çağırıyoruz.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı
Civil Rights Defenders, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet HafızaMerkezi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, Rosa Kadın Derneği, SPoD LGBTİ+, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Temsilciliği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Ünikuir Derneği, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği

Kategoriler: Duyurular