Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi Acil Durumlar Dâhil Kurumsuzlaştırmaya İlişkin Kılavuz İlkeler

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi Acil Durumlar Dâhil Kurumsuzlaştırmaya İlişkin Kılavuz İlkeler Türkçe Çevirisi!

Madde-6:

Engelli kişilerin kurumlara yerleştirilmesi, Sözleşmenin 5. maddesine aykırı bir biçimde, engelli kişilere yönelik ayrımcı bir uygulamadır. Engellilerin kurumlara yerleştirilmesi, 12. maddeye aykırı olarak, hukuki ehliyetlerinin fiilen inkâr edilmesi anlamına gelmektedir.

Bu durum, 14. maddeye aykırı olarak, engellilik nedeniyle alıkonulma ve özgürlükten mahrumiyet anlamına gelmektedir. Taraf Devletler, kurumlaşmanın, engellilere uygulanan bir şiddet türü olduğunu kabul etmelidir. Kuruma yerleştirme, engelli kişileri sakinleştiriciler, duygudurum dengeleyicileri gibi psikotropik ilaçlar, elektro-konvülsif tedavi ve konversiyon terapisi ile zorla tıbbi müdahaleye maruz
bırakarak 15, 16 ve 17. maddeleri ihlal etmektedir. Engelli kişilere, 15. ve 25. maddelere aykırı bir şekilde önceden ve bilgilendirilmiş rızaları olmaksızın ilaç verilmesine ve başka müdahalelerde bulunulmasına olanak tanımaktadır.

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi Acil Durumlar Dâhil Kurumsuzlaştırmaya İlişkin Kılavuz İlkeler Türkçe Çevirisinin tamamına erişebilmek için tıklayınız.

Proje Çıktıları