Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi Genel Yorum No. 8 Türkçe Çevirisi

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi Genel Yorum No. 8 Çevirisi Yayında!

Engelli kişiler, açık işgücü piyasasında diğer kişilerle eşit bir şekilde çalışma ve istihdam haklarına erişme ve bu haklarını kullanma konusunda engellerle karşılaşmaktadır. Engelliler yüksek işsizlik oranları, daha düşük ücret, istikrarsızlık, işe alım koşullarında daha düşük standartlar, çalışma ortamının erişilebilir olmaması
ve kayıtlı olarak istihdam edildiklerinde yönetici pozisyonlarına atanma olasılıklarının diğer kişilere göre daha düşük olması gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadır ve engelli kadınlar açısından tüm bu sayılanlar daha da kötüdür. Engelli kişilerin, engelli olmayan kişilere kıyasla daha düşük ücret alma ihtimali daha yüksektir ve kayıt dışı sektörde istihdam edilme, serbest meslek sahibi olma veya yarı zamanlı işlerde çalışma dâhil olmak üzere istihdam açısından daha hassas bir durumda olma ihtimali de daha yüksektir.

Veriler ve diğer kanıtlar, bu farklılıkların özellikle yaş, cinsiyet, etnik köken, ikamet yeri ve diğer nedenlerle engelli kişileri etkilediğini göstermektedir.

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi Engellilerin Çalışma ve İstihdam Hakkına Dair 8 Sayılı Genel Yorum (2022) Türkçe Çevirisinin tamamına erişebilmek için tıklayınız .

Kategoriler: Duyurular