Yeni Yayın: Zihinsel Engelli Kız Çocuklarına Karşı Cinsel Şiddet İddialarını Etkili Soruşturma Yükümlülüğü

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından tarihinde yayınlandı

Toplumsal cinsiyet ve engellilik çerçevesinde engelli kadın ve kız çocuklarının karşılaştıkları hak ihlallerinin tespit edilememesi ve dile getirilememesinin yanında adalete erişimin önündeki engeller (idari ve adli süreçlere erişimin önündeki yapısal engeller, uygun bilgiye erişim ve temel haklardan eşit ve tam olarak yararlanmanın önündeki engeller vb.) özellikle cinsel istismar faillerinin cezasız kalmasına yol açmaktadır.
Zihinsel engelli kadın/kız çocuklarına yönelik cinsel şiddet vakalarında her bir çocuğun kendi haklarını savunarak adalet sistemine dahil olmasını sağlayacak özelleştirilmiş desteklerin yaratılması gerekmektedir.
Bu rapor, ESHİD olarak yürüttüğümüz İsveç Başkonsolosluğu’nca desteklenen “Erişilemeyene Erişmek: Engelli Kadın ve Kız Çocuklarının Adalete Erişimi” projesi kapsamında, devletin engelli kız çocuklarının karşılaştığı cinsel şiddet suçları karşısında devletin uluslararası ve ulusal hukuktan ileri gelen yükümlülüklerinin incelenmesi için Dr. Ömer E. Egeliği tarafından hazırlandı. Kendisine emekleri için teşekkür ediyoruz ve raporun sorunu konuşmanın önünü açmasını umuyoruz.

Rapora erişmek için;

https://www.esithaklar.org/wp-content/uploads/2023/09/ZIHINSEL-ENGELLI-KIZ-COCUKLARINA-KARSI-CINSEL-SIDDET.pdf